10 Jaar ADE Green: Een decennium van verandering in de muziekindustrie
Terwijl ADE Green zijn 10-jarig jubileum viert, kijken we terug op hoe deze sub-conferentie van ADE Pro een toonaangevende stem is geworden in duurzaamheid en sociale verandering binnen de elektronische muziek. Wat begon als een kleine bijeenkomst van gelijkgestemde individuen, is uitgegroeid tot een cruciale conferentie die belangrijke gesprekken op gang brengt en grensoverschrijdende samenwerkingen bevordert.
Naar aanleiding van recent nieuws over de vier ADE Lab-cursussen en de laatste aankondigingen van ADE Pro, gaan we verder met ADE Green: de conferentie over duurzaamheid en sociale verandering in de muziekindustrie. Met de tiende editie in zicht, bieden we een kijkje in de oorsprong van ADE Green, de evolutie ervan en de betekenis van dit jubileum, gedeeld door de twee vrouwen achter de conferentie, Carlijn Lindemulder en Lyke Poortvliet.
De missie en oorsprong
Het verhaal van ADE Green begon in 2013 als reactie op de groeiende behoefte aan een duurzaamheidsnetwerk binnen de muziekindustrie. Carlijn Lindemulder, die destijds een duurzaamheidsafdeling bij ID&T opbouwde, bevond zich vaak op onbekend terrein, meestal alleen. Destijds was duurzaamheid verre van de buzzword die het vandaag is. Er was geen netwerk van organisaties die zich bezighielden met milieukwesties of praktische handleidingen over het onderwerp — slechts een paar pioniers verspreid over de wereld. Geïnspireerd door festivals zoals Boom in Portugal en Shambala in het VK, zag Carlijn een platform voor zich waar duurzaamheid en sociale verandering centraal konden staan. ‘Ik kwam geweldige projecten tegen en wilde die verhalen naar voren brengen. Ik wilde een ruimte creëren waar we elkaars kennis konden uitbreiden en elkaar konden ondersteunen’, herinnert Carlijn zich. ‘ADE bood het perfecte platform om een wereldwijd publiek samen te brengen, gemeenschappelijke grond te vinden en een grensoverschrijdend netwerk van veranderaars op te bouwen. We zijn altijd blij om te horen over alle projecten en connecties die hun oorsprong vonden bij ADE Green.’
De ripple effect van ADE Green
In het afgelopen decennium is ADE Green uitgegroeid van een bescheiden eerste editie met 150 deelnemers tot een vitaal onderdeel van ADE Pro. In 2022 bereikte de conferentie een opmerkelijke mijlpaal: het aantal deelnemende organisaties van het Green Deal Circular Festival verdubbelde, waardoor de invloed werd uitgebreid naar 43 festivals uit 14 landen die werken aan circulariteit en klimaatneutraliteit. De groei van dit initiatief, dat in 2019 werd gelanceerd bij ADE Green, is een bewijs van de rol van de conferentie in het verenigen van internationale inspanningen.
Een viering van gemeenschap en samenwerking
Carlijn en Lyke hebben het project zien groeien van een door passie gedreven initiatief tot een collectieve inspanning die wordt ondersteund door een toegewijd team en sterke partnerschappen. ‘Partnerschappen en samenwerkingen zijn cruciaal geweest voor ons succes en onze missie’, zegt Lyke. ‘Onze partners en ambassadeurs ondersteunen ADE Green door middel van financiële middelen, netwerken en communicatie – zij helpen nieuwe ideeën te verspreiden in hun netwerken en daarbuiten. En omgekeerd: we zijn altijd trots om hun toewijding aan duurzaamheid en sociale verandering in de muziekindustrie te laten zien.’ Sinds 2017 is ADE Green het resultaat van een synergetische samenwerking tussen ADE, Green Events en Nachtlab Agency, die elk hun sterke punten als organiserende partners inbrengen.
De volgende stap
Nu ADE Green zijn tweede decennium ingaat, is de missie duidelijk: het is tijd voor gedurfde actie. ‘Na tien jaar van inspiratie, workshops en gesprekken moet de industrie klaar zijn voor standaardisatie en een gedeeld begrip van wat het betekent om toekomstbestendig en sociaal rechtvaardig te zijn’, zegt Carlijn. Lyke voegt daaraan toe: ‘Met de Europese wetgeving in aantocht, is er geen tijd meer om te schuilen in onwetendheid. De kennis is aanwezig, en de urgentie is duidelijk. De tijd om verantwoordelijkheid te nemen is nu.’
Foto's: Enrique Meesters