10+grote+festivals+zetten+vol+in+op+toegankelijkheid%2C+wij+ook%3F
Nieuws

10 grote festivals zetten vol in op toegankelijkheid, wij ook?

Een aantal jaar geleden trok Marianne Dijkshoorn aan de bel bij de redactie van EventBranche.nl: uit een eigen onderzoek bleek dat veel evenementenlocaties de toegankelijkheid niet volledig op orde hadden/hebben. Het leidde tot een boek, Hoe maak je events toegankelijk voor iedereen. Met een toegankelijkheidsnorm en enkele bruikbare tips worden er stappen gezet, maar de festivalmarkt geeft nu echt gas.

Een groep van tien toonaangevende festivals, waaronder Awakenings, Amsterdam Open Air, Oerol en STRAF_WERK, nemen vandaag het voortouw in het toegankelijk maken van de festivalsector. Dit doen zij door als koplopers aan te sluiten bij de ‘Onbeperkt Feest’-belofte, een initiatief van HandicapNL en Green Events. Naast het uitspreken van de belofte, zetten zij concrete stappen richting een toegankelijk festival. De samenwerking met de koplopers werd vandaag tijdens ADE Green in het bijzijn van festivalorganisatoren gelanceerd en in ontvangst genomen door voorvechter voor toegankelijkheid en Tweede Kamerlid Lucille Werner.

Een op de acht mensen in Nederland heeft een handicap. Voor deze ruim twee miljoen mensen, waarvan 400.000 jongeren, is het niet vanzelfsprekend dat zij onderdeel kunnen zijn van het normale leven. Jaarlijks zijn er honderden muziekfestivals te bezoeken in ons land, maar voor iemand met een handicap zijn deze bijna allemaal slecht toegankelijk. Daarom startte HandicapNL in 2019 een programma om festivalorganisatoren te ondersteunen hun festival toegankelijker te maken. De lancering van het Onbeperkt Feest programma door HandicapNL en Green Events markeert een nieuwe fase op de weg richting een toegankelijke festival- en evenementensector.

Groep van koplopers HandicapNL en Green Events slaan de handen ineen om samen met de festivalsector de toegankelijkheid van festivals naar een hoger niveau te brengen. Met festivalorganisatoren vormen zij een groep van koplopers waarmee zij samen (nieuwe) maatregelen en oplossingen inzetten, en hiermee de hele sector inspireren. Het doel is om binnen drie jaar outdoor-muziekfestivals in Nederland beter toegankelijk te maken voor mensen met een handicap. Hiervoor is draagvlak, samenwerking en kennisdeling nodig. De koplopers gaan elkaar ontmoeten op online Industry Meetings, om ervaringen te delen op het gebied van o.a. ticketing, faciliteiten op het terrein, mobiliteit en hospitality en samen pilots op te zetten. Toegankelijke festivals in de praktijk Tijdens de Onbeperkt Feest pilot verzamelde HandicapNL de ervaringen en feedback van mensen met een beperking, om zo waardevolle inzichten op te doen. Deze inzichten worden tijdens ADE Green gedeeld met de aangesloten koplopers. De belangrijkste drie pijlers in de behoefte van bezoekers met een beperking bleken integratie met andere festivalgangers, screening zodat er zorg op maat geleverd kan worden en het faciliteren van een rustplek. Dit natuurlijk naast de basisvoorzieningen als voldoende aangepast sanitair en de beschikbaarheid van medisch personeel. “We kunnen niet verwachten dat voor elke extra care gast alles tot in de puntjes is geregeld. Dit blijkt ook geen probleem, zo lang het van tevoren maar duidelijk is wat gasten kunnen verwachten en afgestemd is welke voorzieningen zij écht nodig hebben,” licht Jeroen van de Koppel, manager communicatie en fondsenwerving van HandicapNL, toe. “En het allerbelangrijkste van toegankelijke festivals is dat bezoekers met een beperking deze kunnen beleven zoals andere festivalgangers dit ook doen.”

Voor evenementenlocaties kwam Marianne Dijkshoorn tot een aantal bruikbare tips:

 

- Wees altijd voorbereid op de komst van een rolstoelgebruiker. Als hij of zij erin kan, dan kunnen andere bezoekers er ook beter in.

 

- Zorg dat een aangepast toilet altijd bruikbaar en beschikbaar is en dus niet de sleutel bij de receptie neerleggen (extra meters maken kost iemand met een handicap veel energie) of de ruimte gebruiken als opslag.

 

- Ga je de locatie aanpassen? Vraag dan ook een ervaringsdeskundige met kennis erbij. Zij weten precies hoe en waar op gelet moet worden voor meerdere soorten beperkingen.

- Vermeld op je website welke voorzieningen er op jouw locatie aanwezig zijn. Is er een invaliden aangepaste parkeerplaats, aangepast toilet, ringleiding, een rolstoelhelling (ramp) etc.? Plaats hier foto’s en afmetingen bij, zodat mensen met een handicap zelf kunnen bepalen of ze erheen kunnen gaan. Een goede toegankelijkheid is een USP waar mensen met een handicap naar op zoek zijn. Nodig hen via de website uit specifieke vragen over de toegankelijkheid te mailen.

 

- Wat is je liftcapaciteit? Plaats een groep met veel minder validen niet op de bovenste verdieping. Programma’s lopen snel uit als het overgrote deel slechts een voor een met de lift kan.

 

- Vraag in een registratieformulier naar de toegankelijkheidswensen zodat een opdrachtgever op de hoogte is van de komst van mensen met een beperking en daarop kan inspelen.

 

- Mensen met een beperking zijn niet per definitie rolstoelgebruikers, denk ook aan beperkingen als autisme, slechthorendheid en slechtziende mensen.
 

 

Een nieuwe beweging in de sector HandicapNL en Green Events jagen met Onbeperkt Feest een nieuwe beweging in de festivalsector aan. Alle kennis die wordt opgedaan in het programma, wordt via het Green Events platform gedeeld met de hele sector, zodat elke organisator gemotiveerd wordt de stap naar toegankelijkheid zelf te gaan zetten. “Het onderwerp toegankelijkheid staat nog in de kinderschoenen voor veel Nederlandse organisatoren. Er is op dit moment een gemis aan bewustwording en goede voorbeelden. Door samenwerking en kennisdeling gaan we versneld verandering brengen op dit vlak in de sector,” vertelt Lyke Poortvliet, mede-eigenaar van Green Events.

 

Kelamo Masali, organisator van Straf_Werk Festival, werkt al sinds de pilot samen met HandicapNL en licht toe: "Wat blijkt? Met kleine aanpassingen kan je al veel bereiken: quick wins. We willen onze bezoekers én collega-organisatoren graag bewust maken van de mogelijkheden. Voor ons eigen festival ligt de focus op het rolstoel-toegankelijk maken en op het creëren van een fijne prikkelarme ruimte."

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.