Vattenfall+opent+aan+de+hand+van+XSAGA+nieuw+windpark+in+Amsterdam
Cases

Vattenfall opent aan de hand van XSAGA nieuw windpark in Amsterdam

EVENTMARKETING LIVE COMMUNICATIE - Bij XSAGA, experience agency, kijken ze de afgelopen maanden vooral naar wat wel kan. In opdracht van Vattenfall opende XSAGA op 7 juli Windpark Nieuwe Hemweg in Amsterdam. Vattenfall bouwde zes windturbines in de Amsterdamse haven. XSAGA combineerde tijdens de opening op speelse wijze heden en verleden.

“Welkom in het landschap van de vooruitgang”, deze woorden sprak de Amsterdamse stadsdichter Gershwin Bonevacia bij de opening van het Windpark Nieuwe Hemweg. De windmolens zijn een resultaat van een intensieve samenwerking tussen ProRail, NS en Vattenfall en zijn een volgendem stap op weg naar een fossielvrije toekomst.

‘Dit is een ode aan energie,
de wortels van de stedelijke dynamiek,
een ode aan wind, water
en de vele plaatsen waar energie wordt opgewekt of opgeslagen.’

Fragment uit gedicht Gershwin Bonevacia in opdracht van XSAGA


De bevlogen cultuurhistoricus Herman Pleij vertelde aan de voet van de nieuwe windmolens over het historische belang van de Nederlandse molens. “Wij zijn bouwers van nature, hebben het eigen land gemaakt en omgevormd tot nuttig landschap dat we optimaal naar onze hand zetten; daardoor is de molen, gedreven door natuurkracht, een economische factor van belang geworden.”

De genodigden fietsten op deze zonnige dag op OV fietsen gezamenlijk de duurzame toekomst tegemoet. Na enkele inhoudelijke speeches sloot zangers Ellen ten Damme de dag af met de klassieker de ‘Mallemolen van het leven’.

Over de locatie
Het nieuwe Windpark Nieuwe Hemweg kenmerkt zich door de bijzondere locatie. Het is een samenwerking tussen de partijen NS, ProRail en Vattenfall. Zo is NS eigenaar van de grond waarop windmolens staan. Vattenfall bouwde het windpark en de grond daaromheen is van ProRail. Het is voor het eerst dat Vattenfall in Nederland een windpark direct naast een opstelterrein voor treinen bouwt.

Fotocredits: Jorrit Lousberg/Lightatwork

© 2021 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.