Opening+Night+Concertgebouworkest%3A+cadeau+voor+een+ieder
Cases

Opening Night Concertgebouworkest: cadeau voor een ieder

Na anderhalf jaar zonder of met nauwelijks publiek, was het moment eindelijk daar dat de poorten weer open mochten. Om dat te vieren transformeerde het Concertgebouworkest in samenwerking met XSAGA de traditionele Opening Night (doorgaans voor de VIPS van het orkest) tot een ongekend cadeau voor stad, land en wereld. Een voor iedereen toegankelijk openluchtconcert in het hart van hun stad; op de Dam in Amsterdam.

Met 3000 man publiek in de buitenlucht werd het een gedenkwaardig geschenk. Niet alleen voor de toeschouwers die zich na lange tijd weer konden verheugen op een uniek avondje uit, maar ook voor de musici bleek het een ontroerend weerzien. Een gevoel dat al licht aangewakkerd werd door een prikkelende openingsfilm die op voorhand in samenwerking met enkele musici gemaakt was, resulterend in een ontlading bij hun opkomst; op de klanken van de beiaard van het Koninklijk Paleis Amsterdam, onder de vleugels van hun geliefde publiek.

“Eenmaal gezeten, liepen de orkestleden vanaf het paleis door het brede middenpad naar het podium, toegejuicht als gladiatoren. Mooi, zelfs ontroerend moment, dat ook de musici duidelijk niet onberoerd liet.” (Het Parool, 11 september 2021)

Foto: J. Lousberg

Ook de mensen die het niet gelukt was om een (gratis) kaartje te bemachtigen konden de avond thuis beleven, met een live uitzending via NPO 2 Extra en NPO Radio 4 en later op de avond op NPO 2 (AVROTROS). Een geweldige wijze om zoveel mogelijk mensen te kunnen bereiken, maar ook een extra logistieke druk om de toestroom inclusief coronacontrole zo soepel en spoedig mogelijk te laten verlopen. Het bleek een waar visitekaartje van een geoliede organisatie, waar alle betrokken partijen een belangrijke rol in hebben gespeeld.

 

“We zijn het publiek en alle partners en medewerkenden heel dankbaar dat deze Opening Night zo vlekkeloos en succesvol is verlopen. Het geeft hoop op een bloeiend cultureel seizoen.” (Het Concertgebouworkest, 11 september 2021)

Foto: J. Lousberg

Met dit concert klonk er eindelijk weer muziek door de straten, en hóe. Geleid door gerenommeerd dirigent Daniel Harding en fenomenaal violist en solist Leonidas Kavakos zorgde het programma voor een bijzondere reis door Europa, met Italiaanse muziek van Verdi en Paganini en de Franse klanken van Boulanger en Ravel. De stadse invloeden die als thema aan het begin en slot terugkwamen waren daarbij een voortreffelijke match met de stad Amsterdam als bruisend decor.

De impactvolle avond met ontelbaar gelukzalige gezichten tot gevolg bouwde op tot een vuurwerkknallende apotheose vanaf het dak van de Bijenkorf, waarmee het seizoen officieel voor geopend was verklaard. Het Concertgebouworkest was nu letterlijk ge-unmute, waarmee hopelijk een traditie is geboren.

 

“Dirigent en musici werden na afloop luid toegeklapt. Het Concertgebouworkest had duidelijk de harten gewonnen.” (Het Parool, 11 september 2021)

© 2021 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.