Is+de+nieuwe+wet+Betaaltermijnen+een+zegen+voor+de+eventbranche%3F
Nieuws

Is de nieuwe wet Betaaltermijnen een zegen voor de eventbranche?

EVENTBRANCHE WETGEVING - Ga er maar aan staan: je bent een evenementenbureau, krijgt een prachtige opdracht van een grote multinational, bedenkt het concept en organiseert alles. Maar de multinational hanteert zonder blikken of blozen een betalingstermijn van 90 dagen...Dan is het eventbureau dus de bank. Die buitensporig lange betalingstermijnen stoppen nu dankzij de nieuwe wet Betaaltermijnen.


Per 1 juli 2017 is de wet Betaaltermijn van kracht. De wet verbiedt betaaltermijnen van langer dan 60 dagen tussen grote afnemers en MKB-bedrijven/ZZP-ers. Is de betaaltermijn langer dan 60 dagen, dan zorgt de nieuwe wet er voor dat die termijn nietig wordt verklaard. Daarmee wordt de termijn automatisch omgezet in een periode van 30 dagen. Betaalt de afnemer na die 30 dagen, dan geldt de wettelijke handelsrente van 8 procent (peildatuma 1/1 2017). Bestaande contracten mogen nog wel tot 1 juli 2018 worden aangepast.

Het is een bekend verschijnsel in de eventindustrie dat een bureau nog wel eens de rol van bank op zich moet nemen, in evenemententrajecten voor grote multinationals. Zij hanteerden vaak een 90 dagen betalingstermijn waardoor bureaus, maar ook andere eventbedrijven in de keten in de problemen kwamen: wel leveren en onkosten maken, maar te lang moeten wachten op de vergoeding.

Een aantal feiten die belangrijk zijn in de naleving van de nieuwe wet:

Wat is een grote afnemer?
De wet geldt voor grote afnemers. Deze worden gedefinieerd als het bedrijf aan 2 van deze 3 criteria voldoet, op basis van 2 achtereenvolgende jaarbalansen:
- waarde van activa op balans groter dan 20 miljoen
- netto omzet groter dan 40 miljoen
- gemiddeld aantal werknemers groter dan 250

Kleine en middelgrote leveranciers en dienstverleners zijn bedrijven die aan geen of aan slechts één van deze criteria voldoen en zelfstandig ondernemers.

Bij welke contracten geldt de nieuwe wet?
- Nieuwe contracten vanaf 1 juli 2017
- Bestaande contracten mogen tot 1 juli 2018 worden aangepast
- Vanaf 1 juli 2018 moeten alle nieuwe contracten aan de wet voldoen

Hoe te handelen bij een langere betalingstermijn?
Ben je zelf een kleine of middelgrote leverancier of dienstverlener? Krijg je na 1 juli 2017 te maken met een grote afnemer die alsnog een betaaltermijn van langer dan 60 dagen hanteert? Dan is dat wat u kunt doen:

- Akkoord gaan met de te lange termijn. Daarbij heeft u de mogelijkheid om de wettelijke handelsrente te vorderen voor alle facturen die na 30 dagen betaald is

- De afnemer wijzen op de nieuwe wet en dat de voorgestelde betalingstermijn wettelijk niet mag. De kans bestaat dat een afnemer de termijn dan naar de maximale 60 dagen terugbrengt. Let op: wordt er binnen dit voorbeeld na 30 dagen, op bijvoorbeeld de 52e dag betaald, dan heeft u geen recht op de handelsrente.

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.