IDEA+en+Climate+Neutral+Group+komen+met+10+geboden+voor+duurzaamheid+in+eventbranche
Nieuws

IDEA en Climate Neutral Group komen met 10 geboden voor duurzaamheid in eventbranche

Branchevereniging IDEA is een samenwerking aangegaan met de Climate Neutral Group. Dat gaat binnenkort onder meer leiden tot de 10 duurzaamheidsgeboden voor evenementenbureaus.

De eerste IDEA ledenbijeenkomst van dit jaar diende als kick off voor de samenwerking tussen IDEA en Climate Neutral Group. Het onderwerp was Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. De bijeenkomst die plaats vond in het Drijvend Paviljoen te Rotterdam, eindigde met een verhit debat. De reeds bestaande samenwerking op het gebied van CO2-compensatie ging de meeste IDEA leden niet ver genoeg. Ook werd vastgesteld dat de bureaus zelf geen grote vervuilers zijn, maar dat zij wel de krachtige spin in het web zijn. Zij kunnen immers opdrachtgevers adviseren en toeleveranciers selecteren en daarmee het verschil maken.

Boter bij de vis
Climate Neutral Group bood aan hun services naar IDEA uit te breiden met consultancy op het gebied van reductie. Daarnaast gaf Rein Korthals Altes, de Green Event Officer van IDEA, aan bezig te zijn met het in contact brengen van allerlei partijen om zo tot een branchebreed en gezamenlijk manifest te komen. “Maar omdat dit ambitieuze plan waarschijnlijk nog wel enige tijd nodig heeft, ga ik vast met Climate Neutral Group om de tafel zitten om een verkort handvest, een soort 10 geboden, op te stellen waarnaar de IDEA leden zich zouden moeten gedragen” aldus Rein Korthals Altes. “Want nu de overheid minder belang lijkt te hechten aan duurzaam inkopen, is het juist extra belangrijk dat wij zelf in dat gat springen”.
 

CO2-compensatie
Sinds vorig jaar bieden de IDEA bureaus standaard compensatiemaatregelen aan voor de CO2-uitstoot die bij een evenement vrijkomt. Maar daarmee is slechts één van de negatieve effecten ongedaan gemaakt. Er kan ook veel reductie aan de voorzijde gedaan worden, zo bepleitte Hans Baggerman van het Drijvend Paviljoen. Wat betreft keynote spreker Reinoud Wolff van Goed & Groen gaat het er vooral om dat je iets doet en ook eerlijk bent in je motivatie. Green Washing, waarbij een bedrijf zich groener voordoet dan het is, is uit den boze.

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.