Foto%27s+van+Streets+of+the+World+maken+van+eventlocatie+De+Dood+in+Zaandam+een+bijzonder+decor
Nieuws

Foto's van Streets of the World maken van eventlocatie De Dood in Zaandam een bijzonder decor

EVENEMENTENLOCATIE INDUSTRIEEL - Gelegen aan het Noordzeekanaal onder de rook van Amsterdam, te midden van grootindustrieel erfgoed ligt, in Zaandam: het Hembrugterrein, jarenlang een domein van Defensie. Na jaren leegstand breekt er een nieuw tijdperk aan voor dit bijzondere gebied. In het oude magazijn 'de Dood' zal vanaf 15 juni het fotomuseum Streets of the World neerstrijken. Ook voor evenementen is ruimte in de bijzondere locatie.

'De Dood', een bijzondere naam voor een minstens zo bijzonder gebouw. Vernoemd naar de magazijnbeheerder van deze opslagruimte van Defensie, de heer de Dood, brengt Streets of the World juist leven in dit mooie pand door er het Streets of the World Museum te vestigen.

Aanvankelijk stond er in het gebouw, in de stijl van de Amsterdamse School, een kwalarium gepland (een plek waar je kwallen kunt bekijken). Maar op 15 juni opende Streets of the World haar deuren om haar bezoekers een wandeling door het straatleven op aarde aan te bieden. 'De Dood' op Hembrug zal voor de het Streets of the World Museum volledig worden opgeknapt zonder dat het zijn rauwe uitstraling en historie zal verliezen. Het pand, met een oppervlakte van maar liefst 2500 m2 voelt als een doolhof van straten. De reis erdoorheen symboliseert de tijdlijn van de 7 jaar die het gekost heeft om het project tot stand te brengen. Tijdens die ontdekkingsreis door de continenten en hoofdsteden van de wereld kan de bezoeker zijn medemens leren kennen. Prints van levensgroot formaat geven het gevoel alsof je zo een straat in Pyongyang, een haventje in Togo of een park in Tegucigalpa kunt instappen. Een indrukwekkende wereldreis aan de rand van Amsterdam, met foto's en op initiatief van topfotograaf Jeroen Swolfs.


Streets of the World by Jeroen Swolfs, ideaal decor voor evenementen

Concept
In 2009 startte fotojournalist Jeroen Swolfs het fotoproject Streets of the World. Voor dit project reisde hij in 7 jaar tijd naar 195 landen en even zoveel hoofdsteden. Het doel van zijn project was het fotograferen van het straatleven in het centrum van die hoofdsteden. Hierbij legde hij de nadruk op wat ons als mens verbindt met elkaar. Thema's als werk, vriendschap, liefde maar ook zwaardere thema's als het klimaat, en de positie van de vrouw wereldwijd komen voorbij in Streets of the World. In oorlogsgebieden richtte Swolfs zich juist op doorzettingsvermogen, hoop en veerkracht.

Daarmee is Streets of the World een optimistisch en fris project geworden over de mensheid in een tijd waarin media voornamelijk negatief berichten over diezelfde mensheid en wij constant geconfronteerd worden met dat nieuws op de vele schermen die ons omringen. Swolfs' boodschap is dan ook dat het een stuk minder erg is gesteld met de mensheid dan wij denken en dat iedereen een keuze heeft in welke boodschap hij of zij daar zelf over wilt delen.

Techniek
Vanaf de eerste foto die Swolfs maakte in Chisinau, Moldavië stond al vast wat de techniek van het gehele project zou zijn. Swolfs fotografeerde het straatleven in alle hoofdsteden op exact dezelfde manier. Hij gebruik altijd een 16mm beeldhoek, hetzelfde standpunt, namelijk staand op straat recht vooruit fotograferend met de horizon in het midden van het beeld, en met gebruik van ongeveer hetzelfde diafragma en dezelfde ISO waarde voor een overeenkomstige scherptediepte en korrel. Hierdoor heeft Streets of the World ook in zijn technische benadering een grote samenhang gekregen. De horizon loopt op exact dezelfde hoogte door het gehele project van 195 landen, daarmee aantonend dat wij daadwerkelijk met elkaar verbonden zijn onder de lucht die wij met elkaar delen.    


 

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.