Evenementenlocatie Werkspoorkathedraal wint Rietveldprijs 2017

06-10-2017 - INDUSTRIELE EVENEMENTENLOCATIE - Het bestuur van de Stichting Rietveldprijs maakt namens de jury bekend dat de Rietveldprijs 2017 wordt toegekend aan de Werkspoorkathedraal van MONK architecten. De jury onder leiding van Jacq. de Brouwer koos voor de transformatie van de Werkspoorkathedraal tot evenementenlocatie.

Dit project viert de leegte, en biedt de broodnodige ademruimte in de steeds drukkere stad, aldus de jury van de Rietveldprijs.

De jury vindt het een groots gebaar om deze ruimte aan het publiek aan te bieden en prijst de vrijheid die de fabriekshal biedt en het lef van de architect om een stap terug te doen. Met de herbestemming van de Werkspoorkathedraal is een kiem gezaaid voor de verdere ontwikkeling van het gebied. De leegte van het gebouw is een belofte aan de stad, waar nog zoveel kan gebeuren. Het is die belofte die de doorslag geeft om de Rietveldprijs 2017 toe te kennen aan evenementenlocatie Werkspoorkathedraal.
 

Foto: Peter Cuypers

Het juryrapport
De Werkspoorkathedraal is een voormalige fabriekshal die getransformeerd is tot evenementenlocatie. Het is wat je noemt een kathedraal: een gigantische open ruimte, indrukwekkend door zijn hoogte en de lichtval, het patina op de metalen spanten, maar vooral door de weldadige leegte. Een plek voor bezinning, om de drukte van de stad te ontvluchten en op adem te komen. Tegelijk biedt de hal, herbestemd tot evenementenlocatie, ruimte aan allerhande activiteiten: concerten, beurzen, feesten.

In plaats van de hal vol te bouwen, is de leegte gekoesterd. De oorspronkelijke inrichting is intact gelaten en met respect voor de geschiedenis aangepast aan de eisen van deze tijd. Het oude glas is simpelweg in nieuwe profielen gezet, en er is een nieuwe betonvloer gemaakt. Details zoals de ‘rafelige’ dilatatievoeg in de betonvloer geven een hedendaagse draai aan het interieur. Door toevoeging van een doos van glas en staal, die half in de hal is geschoven, is extra gebruiksruimte gecreëerd; hierin zijn acht werkstudio’s gevestigd. De ingrepen zijn trefzeker gedaan, het geheel oogt rustig en vanzelfsprekend.

Nu de hal heropend is, ontstaan aansluitend op de activiteiten die er plaatse vinden allerlei nieuwe initiatieven in de buurt; in het Transformatorhuis komt een theater, in de Spuiterij een café, ondertussen wordt gewerkt aan plannen voor de rest van het gebied. De voormalige Apparatenhal is de motor geworden voor een nieuwe stedelijke ontwikkeling.
 Rietveldprijs
De Rietveldprijs wordt tweejaarlijks toegekend aan een uitgevoerd architectonisch,  stedenbouwkundig of landschappelijk project in de stad Utrecht. De jury bestaat dit jaar uit voorzitter Jacq. de Brouwer (co founder bij Bedaux de Brouwer Architecten), Gus Tielens (co founder korth tielens architecten bv ), Albert Herder (cofounder Studioninedots) en Kirsten Hannema (journalist Volkskrant en architectuur criticus).
 

0 Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Reageer
>GERELATEERD uit Eventbranche Select®
 1. DeFabrique Evenementenlocatie

  DeFabrique is een oude mengvoederfabriek met up-to-date faciliteiten voor memorabele evenementen.
 2. Fokker Terminal

  De Fokker Terminal is gevestigd in de voormalige school van Luchtvaarttechniek in Den Haag. De locatie is door de...
 3. De Rijtuigenloods

  De Rijtuigenloods biedt met de combinatie van een historisch, industrieel karakter en een trendy interieur een unieke...
 4. Werkspoorkathedraal

  De Werkspoorkathedraal: een gerenoveerde industriële locatie met ±5.800m2 vrije vloeroppervlakte en eindeloze...
 5. Van Nelle Fabriek

  De Van Nelle Fabriek. Industrieel Rijksmonument en trots UNESCO Werelderfgoed

EventBranche supporting partners

 

EventBranche preferred partners