Duurzaam+inkopen+overheid+wankelt
Nieuws

Duurzaam inkopen overheid wankelt

Binnenlandsbestuur.nl komt met schokkend nieuws: Duurzaamheid overheid moet op de schop. Dat concludeert de nieuwssite aan de hand van de standpunten van de Tweede Kamerfracties van VVD en PVV. Inmiddels neemt alleen de PVV nog echt stelling tegen het duurzaam inkopen. Welke gevolgen heeft dit standpunt voor de 'groene bedrijven' in de eventbranche?

Het inkoopbeleid voor duurzame producten bij de overheid moet op de schop, vinden de Tweede Kamerfracties van VVD en PVV. ‘Het huidige beleid is failliet’, aldus het artikel op Binnenlandsbestuur.nl De PVV heeft inmiddels bekend gemaakt dit standpunt te blijven voeren.

Criteria
VVD-Kamerlid René Leegte vindt dat het huidige inkoopbeleid van duurzame producten van de overheid is doorgeslagen. ‘Kennelijk is het inkopen voor bedrijven nu alleen duur en niet duurzaam.’ Leegte vindt dat het beleid is doorgeschoten in goede bedoelingen. Criteria waar leveranciers aan de overheid leveren aan moeten voldoen leiden tot rare dingen. ‘Ze zijn gericht op het maken van de producten en op de aanschaf, terwijl je moet kijken naar de hele levensfase. Biologische paprika’s uit Peru mogen nu wel, maar die van tuinders in het Westland niet.’

Veel eventbedrijven en met name evenementenlocaties maken duurzame stappen. Het aantal eventlocaties met een GreenKey certificaat is inmiddels ruim de 350 gepasseerd. Voor een aantal van hen was de ultieme duw in de rug om duurzaam en verantwoord te ondernemen, de eis voor overheidsinstellingen om ook op het gebied van evenementen duurzaam aan te besteden. Inmiddels heeft een Haagsche discussie plaatsgevonden, waarna alleen de PVV nog het inkoopbeleid wil aanpassen. Hoe denkt de evenementenbranche over de standpunten van de PVV? Lopen de groene locaties nu veel inkomsten mis? Onder dit artikel is voldoende ruimte voor een open discussie.

>> Lees het artikel 'Duurzaamheid overheid moet op de Schop' op Binnenlandsbestuur.nl

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.