Drama+op+evenement+in+Haaksbergen%3A+3+doden+%28update%29
Nieuws

Drama op evenement in Haaksbergen: 3 doden (update)

PUBLIEKSEVENEMENT FESTIVAL - Het AutoMotorSportief evenement in Haaksbergen liep uit op een drama met 3 doden. Een monstertruck reed het publiek in. EventBranche zette de feiten op een rij, inclusief vergunningen. Daags na het event concluderen professionals: dit had voorkomen kunnen worden.

EventBranche.nl zette een aantal feiten op een rijtje:

- Iets na vieren op zondagmiddag rijdt de 1500 pk sterke monstertruck over een rij auto's. Nadat hij weer op vier wielen is geland, lijkt de auto niet meer te controleren en rijdt bij het nemen van een bocht het publiek in. Omstanders maakten schokkende beelden:

3 doden
- Op maandagochtend blijkt het ongeval 3 levens te hebben geeist en verkeren nog enkele gewonden in levensgevaar.

Vergunning gemeente
- De vergunnig van de gemeente Haaksbergen was verleend op basis van de richtlijn dat publiek op minimaal 10 meter achter dranghekken moest plaatsnemen.
>> Bekijk de vergunning

- Volgens ooggetuigen stond het publiek op zo'n 30 a 35 meter.

Internationale richtlijnen
- De richtlijnen van de Monster Truck Racing Association (MTRA) schrijven voor dat het publiek op minimaal 45 meter afstand moet staan en dat het publiek niet in de rijrichting mag staan.
>> Bekijk de richtlijnen

- (UPDATE) MTRA laat weten: dat het ongeluk in Haaksbergen voorkomen had kunnen worden. Bron: RTL Nieuws

- De organisatie geeft bij RTL Nieuws aan niet op de hoogte te zijn van de internationale richtlijnen voor monstertrucks, maar dat met het professionele team van de monstertruck overleg is geweest.

100 meter afstand?
- De organisatie laat eveneens weten dat dergelijke trucks zeer gevoelige rempedalen hebben: een tikje tegen de rem en hij staat bij dergelijke lage snelheden stil. 'Maar als hij dan toch doorrijdt dan was misschien 100 meter afstand niet genoeg geweest', laat hij aan de NOS weten.

Dood door schuld
- Of de man daadwerkelijk vervolgd wordt voor dood door schuld, moet nog blijken, stelt de advocaat. "Dat moet het onderzoek nog uitwijzen", zegt hij. "Het kan zomaar zijn dat justitie zegt: Hij heeft toch geen schuld, we vervolgen hem niet." (BRON: RTL Nieuws)

- NOS.nl meldt het volgende: 'De chauffeur van de truck is na het ongeluk aangehouden en verhoord. Hij wordt verdacht van dood door schuld. Hij zit nog in de cel, vandaag wordt duidelijk of hij daar blijft.'

- De Onderzoeksraad voor de Veiligheid gaat het ongeluk onderzoeken.

- (UPDATE) Syan Schaap van Event Safety Institute laat weten dat de kennis over veiligheid op evenementne sowieso ondermaats is: 'Er zijn wel richtlijnen voor veiligheid, maar die zijn bij vrijwel niemand bekend. Ook is er vaak onvoldoende expertise bij mensen die over de veiligheid moeten oordelen', stelt hij bij RTL Nieuws.nl

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.