Alcohol- en drugsgebruik op events stijgt; wat te doen als organisator
MEDISCH PERSONEEL EVENEMENTEN – Sjoerd Weikamp van EventBranche.nl sprak, ter vervanging van Ferry Goossens van het Trimbos Instituut, op Festivak over hoe om te gaan met drugs en alcohol en het voorkomen van problemen op evenementen.
TIP 1: Communicatie
Communiceer van tevoren over het drugs en alcoholbeleid van het evenement. Waar festivals deze informatie actief pushen naar bezoekers is dit bij bedrijfsevenementen wellicht minder aan de orde, maar niet onbelangrijk. Zorg in dit geval dat de maatregelen en acties omtrent drugs en alcohol met de opdrachtgever vooraf zijn besproken en achter de schermen voor alle partijen duidelijk zijn.
TIP 2: Gekwalificeerd personeel
Het aantal drugsgebruikers stijgt. Uit onderzoek van het RIVM kwam naar voren dat ruim een kwart miljoen Nederlanders in 2014 drugs gebruikten. Reden voor organisatoren van evenementen om maatregelen te nemen op het gebied van o.a.personeel. Het Trimbos- instituut biedt een speciale opleiding aan voor medisch personeel op evenementen: Eerste Hulp Bij Drank En Drugsincidenten.
TIP 3: Zorg voor klimaatbeheersing en lounge ruimtes
Belangrijke problemen door overdosering zijn oververhitting en watervergiftiging. Zorg als organisator dus voor een goede klimaatbeheersing en lounge ruimtes. Dit is vaak al voldoende om iemands lichaamstemperatuur te laten dalen en de drang naar het drinken van water te verlagen.
TIP 4: Drinkwater, EHBO-punten en alert personeel
Inmiddels is er een regel ingesteld voor festivals en publieksevenementen om gratis drinkwater beschikbaar te maken voor bezoekers. Echter; bij drugsgebruik kan oververhitting, en het drinken van veel water, leiden tot watervergiftiging. Zorg dus voor meerdere EHBO-punten in de buurt van toiletten en alert bar-, beveiligings-, en toiletpersoneel.
TIP 5: Win advies in!
Iedereen wil graag dat zijn of haar evenement veilig is. Maar tegelijkertijd zijn maar weinig regels en richtlijnen rondom veiligheid op evenementen en is de expertise schaars. Dit levert niet alleen discussie en onduidelijkheid op, maar ook risico’s. Het Evenementenhandboek Veiligheid biedt uitkomst en is een landelijk naslagwerk met een gemeenschappelijke basis voor veiligheid op evenementen voor eventorganisatoren in Nederland.